⌂ > Over ons > Duurzaamheid > ESG Stakeholders

DNS Belgium legt de lat voor veiligheid en duurzaamheid hoog. Net als LCL

Veiligheid is de absolute topprioriteit voor DNS Belgium, dat sinds 1999 verantwoordelijk is voor het beheer van de domeinen .be, .vlaanderen en .brussels. “De inzet op vlak van veiligheid en duurzaamheid is voor ons essentieel omdat onze apparatuur in de datacenters van LCL is gehuisvest en wij als vzw met een maatschappelijk belangrijke missie de lat hoog leggen”, zegt Philip Du Bois, General Manager bij DNS Belgium.

De G in ESG – betrouwbare dienstverlening, compliance, dataveiligheid… – is voor DNS Belgium een vanzelfsprekendheid. “Security is onze topprioriteit”, zegt Philip Du Bois. “Stel dat iemand erin slaagt via een populaire domeinnaam ons systeem af te leiden naar servers met malware, dan kun je je inbeelden hoeveel surfers in hele korte tijd geïnfecteerd zouden worden. We zijn een heel gegeerde target, wat maakt dat we onze eigen systemen zo veilig mogelijk willen houden. Als wij platliggen, ligt een groot deel van de Belgische interneteconomie plat.”

“Voor valse webshops zijn we niet verantwoordelijk, maar we zetten ons wel proactief in om die op te sporen omdat we vinden dat dat een deel van onze verantwoordelijkheid is en essentieel om consumentenvertrouwen te creëren binnen de .be-zone. Zie het gerust als een competitief voordeel dat wij willen uitbouwen voor .be ten opzichte van een .com dat daar veel minder aandacht aan geeft. Samen met de FOD Economie gaan wij op zoek naar dat soort praktijken. Als we op het spoor komen van grote malware- of phishingcampagnes werken we samen met FCCU (Federal Computer Crime Unit).”

Voor DNS Belgium is het van existentieel belang dat de partners met wie ze werken diezelfde zorg voor dataveiligheid aan de dag leggen. “Die veiligheid is gelinkt aan duurzaamheid. Wij zijn in 2016 gestart met een duurzaamheidsstrategie en een van de vier pijlers is dataveiligheid in ons systeem en bij uitbreiding het hele Belgische ecosysteem.”

“Het eerste duurzaamheidsrapport van LCL maakt dat het datacenterbedrijf vooraan in het peloton zit. Een prima positie, want klanten zullen steeds meer verwachten van hun leveranciers op vlak van ESG.”

Philip Du Bois — General Manager DNS Belgium

Anticiperen

De publicatie van het eerste duurzaamheidsrapport van LCL noemt DNS Belgium “erg lovenswaardig”. Philip Du Bois: “Duurzaamheid maakt vandaag deel uit van onze beslissingsparameters als we op zoek gaan naar een leverancier. Nu zijn we al lange tijd klant bij LCL en was daarvan nog geen sprake toen we met elkaar in zee gingen, maar vroeg of laat zouden we zeker aankloppen om te zien wat jullie doen op vlak van ESG. In dat opzicht anticipeert LCL op de vraag die er in de toekomst zeker aankomt.”

De inspanningen van LCL ziet Philip Du Bois als een pluspunt voor de eigen ESG-ambities. Ook al kan hij daar op dit moment voorlopig geen concreet cijfer of KPI aan koppelen. “Dit jaar brengen we onze grootste leveranciers (op basis van de voetafdruk die we als klant bij hen hebben) heel duidelijk in kaart om te kijken wat die partijen doen op vlak van ESG. DNS Belgium is te klein om alle leveranciers bij die oefening te betrekken, wat maakt dat we prioriteiten moeten stellen en LCL voorlopig geen deel uitmaakt van die materialiteitsindex.”

Een must in de toekomst

“Ik denk dat alle stappen die we nu zetten rond ESG een must gaan worden in de toekomst. Steeds meer klanten zullen steeds hogere eisen stellen”, voorspelt Philip Du Bois. “Wij zijn een vzw met een missie die ten dienste staat van de maatschappij en dus vind ik dat wij een voorloper moeten zijn voor al die duurzaamheidsverwachtingen. DNS Belgium moet het goede voorbeeld geven. Niet dat wij als kleine speler veel kunnen veranderen, maar we kunnen wel anderen inspireren. In die zin is wat LCL doet met het eerste duurzaamheidsrapport eveneens zeer pertinent.”