⌂ > Over ons > Duurzaamheid > ESG Stakeholders

LCL's sportieve partners dragen duurzaamheid warm hart toe

Moeder Borlée bracht zonen respect bij voor Moeder Natuur

Spurtbommen en tweelingbroers Jonathan en Kevin Borlée kijken vol vertrouwen naar de toekomst. Sportief blikken de atleten vooruit naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, als bezorgde burgers koesteren ze hoop voor een meer duurzame wereld. “Dat er iets moet gedaan worden, staat als een paal boven water. Daarom geloven we in authenticiteit en initiatieven die echt een verschil maken. Met ons partnerschap met LCL onderschrijven en ondersteunen we de klimaatambities van het datacenterbedrijf.”

Uit kleine gebaren blijkt soms een groot respect. Jonathan en Kevin Borlée kregen eerbied voor de natuur met de paplepel mee. Jonathan Borlée: “Moeder hamerde er onophoudelijk op dat we schatplichtig zijn aan de natuur. Dat we moesten recycleren. De fiets moesten nemen. Die attitude vind ik superbelangrijk en weerspiegelt zich in mijn dagelijkse leven: ik breng mijn twee kinderen met de fiets naar school, ik gebruik herbruikbare flessen in plaats van plastic wegwerp-PET, ik vermijd verspilling en recycleer heel nauwgezet… Wat ik van thuis uit leerde, wil ik ook doorgeven. Niet omwille van de traditie, maar omdat het essentieel is. De aarde heeft miljoenen jaren nodig gehad om de hulpbronnen te creëren die we nu in sneltempo verbruiken. Als we onze planeet in goede staat willen doorgeven, moeten we ons gedrag veranderen. We leven in een wereld van comfort en mensen willen dat niet opgeven. Dat stoort me. Pas op, ik wil niemand met de vinger wijzen of mensen veroordelen. Ik stel vast dat het moeilijk is om onze koers te wijzigen. Ook ik bots op grenzen: voor onze wedstrijden moeten we nu eenmaal het vliegtuig nemen. Al letten we erop dat we niet nodeloos reizen en ter plaatse puren we altijd het maximaal haalbare uit ons verblijf.”

“De aarde heeft miljoenen jaren nodig gehad om de hulpbronnen te creëren die we nu in sneltempo verbruiken. Als we onze planeet in goede staat willen doorgeven, moeten we ons gedrag veranderen. Hoe LCL zich inzet om een meer duurzaam datacenter te worden, dat waarderen we.”

Kevin en Jonathan Borlée — Belgische topatleten

“Ook al probeer ik mijn voetafdruk zo klein mogelijk te houden, toch denk ik dat echte oplossingen en veranderingen maar mogelijk zijn als we ons allemaal als een team gedragen en samen actie ondernemen. Als twee mensen zich inzetten en de rest volgt niet, dan zet dat geen zoden aan de dijk. Ja, ik zou liever elektrisch rijden, bijvoorbeeld, maar er zijn bij ons in de buurt geen laadpalen. Er wordt ons gevraagd om te veranderen – en dat is nodig – maar ik heb het gevoel dat er geen langetermijnvisie is die een alternatief biedt voor onze manier van leven.”

“Ik heb twee kinderen. Als we onze planeet in goede staat willen doorgeven, moeten we ons gedrag veranderen.” Jonathan Borlée — Atleet en LCL-ambassadeur

Lead by example

Ook Kevin Borlée verkiest de fiets boven de auto voor korte afstanden, trekt liever een dikke trui aan dan de thermostaat de hoogte in te tikken en heeft speciale stekkerdozen om alle elektrische toestellen ’s avonds écht uit te zetten. “We letten op de kleinste dingen. Waar ik me over kan opwinden is overconsumptie. We moeten een stap terugzetten en verantwoord produceren en met mate consumeren. Ik zeg niet ‘Stop met het eten van dieren’, maar ik sta toch niet te juichen bij vlees uit Zuid-Amerika in koelvakken van onze plaatselijke supermarkt. We zijn er ons te weinig van bewust van waar alles komt, van wie dingen maakt, van de impact dat alles heeft op onze omgeving. Ik sprak onlangs met een chef-kok die bewust werkt met lokale producten en bij een plaatselijke landbouwer een kalfje uitkiest om het drie jaar later te laten slachten en het volledig – volledig! – te gebruiken. Dat spreekt mij bijzonder aan.”

“Hetzelfde geldt voor kleding. Natuurlijk vind ik het leuk om goed voor de dag te komen, maar ik let op wat ik koop en waar ik het koop. Mijn zus Olivia maakt samen met Elodie Ouedraogo duurzame kledij (Unrun) waarin gerecycleerd plastic is verwerkt. En ook de productie gebeurt niet in verre lagelonenlanden, maar bij mijn schoonvader in Tunesië waar aandacht is voor het welzijn van de medewerkers.”

De sociale drive van de Borlées is groot. Belangeloos lenen ze hun naam en faam aan goede doelen zoals KidCancer dat onderzoek naar kinderkanker financiert ‘om de ziekte weg te shotten’ of een initiatief dat weeskinderen in Nepal ondersteunt. Typerend is de toevallige ontmoeting die de broers hadden op het vliegtuig richting Zuid-Afrika. Ze maakten kennis met een man die in de townships lampen die werken op zonne-energie installeerde om zo de walmende en ongezonde olielampen te vervangen. “Toen hebben we een dag vrij genomen om mee te helpen om die te installeren.”

Als rolmodellen zouden de gebroeders misschien hun stem kunnen laten horen en een pleidooi houden voor meer duurzaamheid, maar net als zijn broer Jonathan neemt Kevin liever een bescheiden rol op: “We proberen de juiste dingen te doen en als dat mensen inspireert graag. Leading by example.”

Over het partnerschap met LCL

“Voor ons is authenticiteit erg belangrijk”, zeggen Jonathan en Kevin Borlée. “We sluiten niet met gelijk wie of gelijk wat een partnerschap af. Het gebeurt dat we samenwerkingen aan ons laten voorbijgaan. We vormen een hechte familie en bespreken dat soort zaken dan ook in groep – met de drie broers en onze zus. Hoe LCL zich inzet om een meer duurzaam datacenter te worden, waarderen we. En natuurlijk staat er voor ons een gewaardeerde return tegenover die ons toelaat om ons te omringen met de beste fysiotherapeuten, de beste artsen… Dat kost iets, maar ze zijn onmisbaar als we buitengewone prestaties willen neerzetten.”