⌂ > Over ons > Duurzaamheid > ESG Stakeholders

"LCL is een partner die ons uitdaagt"

EASI

Charline Coppieters, Partner & Communication Officer bij Easi
Constance Lecompte, Communicatie & CSR Advisor bij Easi

Als snelgroeiend bedrijf in een voortdurend evoluerende sector, hanteert Easi een atypisch organisatiemodel waarin training, carrièrekansen en werknemerseigendom een centrale rol spelen. Easi vertrouwt ook op hun leveranciers om te streven naar ‘groene IT’: “We waarderen partners zoals LCL die ons uitdagen en ideeën voorstellen die ons helpen onze doelen te bereiken.”

Gegevensbeveiliging is een voorwaarde voor een IT-bedrijf als Easi. “LCL is de betrouwbare partner die ons gemoedsrust biedt,” zeggen Charline Coppieters en Constance Lecompte. “Er is de belangrijke connectiviteit, het waardevolle ecosysteem, de nabijheid (zowel geografisch als qua dienstverlening) en de state-of-the-art apparatuur. Daarnaast hechten we evenveel belang aan de prestaties van morgen. LCL’s voortdurende innovaties en investeringen in ESG-gerelateerde gebieden versterken onze relatie. Easi is een snelgroeiend bedrijf waar verandering een constante is. De vraag naar onze cloudoplossingen blijft toenemen. Daarom waarderen we een stabiele, langdurige relatie gebaseerd op beproefd vertrouwen.”

Duurzaamheidscharter en vragenlijst

“We merken dat LCL voortdurend focust op onze gedeelde verantwoordelijkheid voor ons mileu en onze samenleving, net zoals wij,” zegt Constance Lecompte, die actief bezig is met de voorbereiding van Easi’s eerste duurzaamheidsverslag (te publiceren in 2026). “Natuurlijk spelen de inspanningen die LCL doet voor de transitie een rol in onze waardeketen – we zijn ons bewust van het EcoVadis Gold-certificaat. We kiezen bewust voor partners die dezelfde ESG-filosofie naleven als wij.” Om deze duurzaamheidsprincipes tastbaar te maken, bereiden Charline Coppieters en Constance Lecompte een charter en vragenlijst voor om aan elke leverancier te presenteren. “We willen het bewustzijn bij alle belanghebbenden vergroten over hoe zij ons kunnen helpen onze duurzaamheidsdoelen te bereiken. Ecologische overwegingen zullen steeds meer de keuze van onze leveranciers beïnvloeden. Tegen 2030 willen we onze CO2-uitstoot halveren in vergelijking met 2023.”

De prijs van groene IT

Maar wat als de meest duurzame leverancier ook de duurste is? “We nodigen zowel klanten als leveranciers uit om het grotere plaatje te zien. We proberen hen te overtuigen dat investeren in een duurzamere toekomst loont, maar we kunnen er niet altijd volledig op inzetten. Soms moeten we de rol van koorddansers aannemen, waarbij we het juiste evenwicht vinden tussen kosten en ecologische ambitie. En wat als een leverancier die ons charter onderschrijft dubbel zo duur is? Het is het totaalpakket dat telt.” Dit dilemma zal ongetwijfeld afnemen in de komende jaren. “Europese regelgeving rond de Green Deal zal ons helpen de transitie samen in te zetten. Degenen die niet duurzaam zijn, zullen onder druk komen te staan, ongeacht lage prijzen. Er is nog een lange weg te gaan, maar stap voor stap komen we er wel.”

Uniek managementmodel

De bedrijfsvoering van Easi is gericht op het aantrekken van jong talent en het bieden van maximale ontwikkelingsmogelijkheden. Daarom zullen de twee CEO’s (één Nederlandstalig en één Franstalig) maximaal tien jaar in hun functie blijven. Het is al vastgesteld dat hun opvolgers uit de eigen organisatie zullen komen. Hetzelfde geldt voor managers die consequent uit de eigen rangen opklimmen en grondig worden voorbereid op hun rol. “Het doel is om iedereen de kans te geven binnen de organisatie op te klimmen. Vooral in een snel veranderende IT-omgeving is het essentieel om voortdurend zichzelf en het bedrijf in vraag te stellen; en een frisse blik te behouden. Voormalige leiders nemen expertrollen op binnen Easi, zodat we kunnen blijven profiteren van hun ervaring.”

Medewerkers als mede-eigenaren

Easi besteedt veel aandacht aan werknemersbetrokkenheid. “We werven vaak recht van de schoolbanken aan. ESG-aspecten spelen al een significante rol in ons onboarding- en compensatiepakket, wat kandidaten heel erg waarderen. Vanaf dag één ontvangen medewerkers op maat gemaakte training en coaching. Ze kunnen kiezen uit drie trajecten: management (leiderschapsvaardigheden leren), expertise opbouwen (kennis uitbreiden en verdiepen plus teamwork) of projectmanagement. Om de betrokkenheid verder te versterken kunnen medewerkers aandeelhouder worden van Easi. “Bijna één op de drie is mede-eigenaar, inclusief iedereen in een managementpositie. Dit geeft hen nog meer inzicht in de ins en outs van het bedrijf. De betrokkenheid blijkt onder andere uit minder verzuim en minder ziekteverlof.”

Easi in een notendop

Easi levert IT-diensten en software aan MKB’s en grote bedrijven in de Benelux en Frankrijk. Het vlaggenschip is Adfinity, een beheer- en boekhoudoplossing. Eind 2023 verwierf het bedrijf Kozalys, gespecialiseerd in business intelligence en data-analyse. Easi heeft meer dan 500 werknemers en won in 2023 voor de zesde keer de titel ‘Best Managed Companies’ (Deloitte), bovenop dat het voor het negende achtereenvolgende jaar werd uitgeroepen tot ‘Best Employer in Belgium’ (Vlerick Business School in samenwerking met The Great Place to Work).