⌂ > Over ons > Duurzaamheid > ESG Stakeholders

HVO100 bewijst hoe duurzaamheid LCL na aan het hart gaat

LCL’s switch van diesel naar HVO100 is bron van inspiratie

Of de noodgeneratoren van LCL’s datacenter in Aalst niet op de CO2-neutrale biobrandstof HVO100 konden draaien in plaats van op diesel? Die wens van LCL’s Managing Director Laurens van Reijen zette Eneria op scherp. “Het was de eerste keer dat een klant ons die vraag stelde”, zegt Tim Bisson, Manager bij Eneria. “Nu staat ook onze noodstroom op HVO100 en is LCL een mooie ‘use case’ voor andere klanten die we adviseren om hun CO2-uitstoot te reduceren.”

Als een Don Quichot die tegen windmolens vecht. Zo voelde Tim Bisson, Manager bij Eneria, zich amper vier jaar geleden nog toen hij het belang van duurzaamheid en een ecologische energietransitie ter sprake bracht. Een paar jaar en een stevige energiecrisis later ziet het plaatje er totaal anders uit: “Ook al zijn nog niet alle bedrijven op de kar gesprongen, toch is het intussen zonneklaar dat wie de komende jaren geen inspanningen levert, op termijn niet meer relevant zal zijn.”

Vragen zoals die van LCL om de noodstroomgeneratoren van een datacenter niet langer op diesel, maar op HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oil) te laten draaien, krijgt Eneria niet elke dag voorgeschoteld. Tim Bisson: “Voor alle duidelijkheid, wij produceren niet de biobrandstof HVO100 – dat is het werk van Neste. Wat wij wel voor LCL gedaan hebben, is aantonen dat onze Caterpillar-noodstroomgeneratoren niet inboeten aan vermogen, verbruik of bedrijfszekerheid als ze diesel inruilen voor de biobrandstof HVO100, dat voor 90 procent CO2-neutraal is.”

Hulp bij energietransitie

Voor LCL is de geslaagde opstelling een ecologische opsteker, maar ook bij Eneria voedt het project de ambitie om bedrijven te helpen bij hun energietransitie. “Typisch voor Eneria is dat de hefbomen om te komen tot minder uitstoot quasi volledig in Scope 3 liggen: een recente studie naar onze ecologische voetafdruk toont aan dat de klanten die onze machines gebruiken 99,3 procent van heel onze uitstoot vertegenwoordigen. Dat is ergens wel logisch, want wij verkopen machines die in hoofdzaak diesel of aardgas verbruiken en vele jaren draaien – wat natuurlijk een gigantische impact heeft. De eerste pijler van onze CSR-strategie (coporate social responsability) is dan ook om dat verbruik bij onze klanten te helpen verminderen. Op hun activiteiten hebben we uiteraard geen vat, maar wel op de machines die we hen aanbieden en hoe ze die aandrijven. HVO100 is een optie, maar er zijn ook waterstof, biogas, ethanol…”

“Het in kaart brengen van onze CO2-impact maakt deel uit van ons nakend engagement voor het SBTi (Science Based Target initiative) – dat LCL trouwens als een van de eerste ondertekend heeft.”

“LCL was de allereerste klant die vroeg of de noodgeneratoren konden draaien op de biobrandstof HVO100. Het project is een bron van inspiratie en een mooie ‘use case’ voor andere klanten die we adviseren om hun CO2-uitstoot te reduceren.”

Tim Bisson — Manager Eneria

Stroomversnelling

De waarde van duurzaamheid wordt met de dag duidelijker, stelt Sales & Marketing Manager Curd Merlo vast: “De energiecrisis van 2022 bracht alles in een stroomversnelling. Elk bedrijf stelde dezelfde vragen: hoe kunnen we minder energie verbruiken. Hoe kan het goedkoper? Hoe kan het duurzamer? Tot dan toe ging de energietransitie traag. Duurzaamheid had niet echt een waarde, met uitzondering van grote energieverbruikers die ETS-plichtig zijn (Emissions Trading System, de Europese handel in uitstootrechten). Die bedrijven advies geven, wordt voor ons een steeds belangrijkere activiteit. We gaan het gesprek aan met onze klanten over hun energievraagstuk en onderzoeken hoe we met onze kennis en expertise hun uitstoot – en daarmee onze scope 3 – naar beneden kunnen krijgen. Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat we op lange termijn op een duurzame manier kunnen blijven bestaan en groeien.”

Eneria in het kort

Eneria maakt deel uit van de internationale familiale groep Bergerat Monnoyeur NV, dat in België ook de officiële verdeler is van Caterpillar. Waar Caterpillar zich toelegt op onder meer het ontwerp en de bouw van zware grondverzetmachines voor de weg-, water- en mijnbouw en generatoren, focust Eneria zich op Caterpillar-producten en –oplossingen die te maken hebben met energie. Zoals de noodstroomgeneratoren van LCL in Aalst.