⌂ > Over ons > Duurzaamheid > ESG Stakeholders

Schapen houden gras zonnepanelenpark LCL Wallonia One kort

Wollige grazers vervangen grommende grasmachines

Rond en onder de zonnepanelen die LCL’s datacenter in Gembloux voor een deel van groene elektriciteit voorzien, houden een tiental schapen het hectare grote grasveld netjes kort. Het idee om de grasmaaiers op stal te laten en met de lokale, ecologische start-up Sheep Solution in zee te gaan, kwam van Nicolas Coppée, Data Center Manager LCL Wallonia One. In zijn bijdrage aan de biodiversiteit kent Sheep Solution een geduchte tegenstander: de klimaatverandering. “De afgelopen jaren was het zó droog dat we onze dieren flink moesten bijvoederen omdat het gras onvoldoende kon groeien.”

Sheep Solution helpt ondernemingen die duurzamer willen werken een handje door een ecologisch alternatief te bieden om groenzones te onderhouden. Zo’n aanbod dat de biodiversiteit een boost geeft, valt bij LCL niet in dovemansoren. Vooral het zonnepanelenpark bij het datacenter in Gembloux biedt voldoende ruimte voor de schapen, die minimaal 20 are nodig hebben.

Als start-up heeft Sheep Solution nog geen lange geschiedenis geschreven, maar de dames die de groene onderneming oprichtten zijn door de wol geverfd. In 2019 stuurden Amélie Jacques (juriste) en haar zakenpartner Céline Ernst (bio-ingenieur) hun carrière carrément een andere kant uit. Amélie: “Ik had al lang zin om een eigen onderneming op te starten en toen ik een reportage zag over ecologische begrazing was ik meteen verkocht. Buiten werken in plaats van achter een bureau en mensen van allerlei pluimage ontmoeten, het leek me zalig. Nu we een paar jaar later zijn kan ik bevestigen: het is ook zalig. We ontmoetten schapenkwekers, mensen die hetzelfde als wij doen, maar dan in Frankrijk – in België zijn er weinig initiatieven zoals de onze. Binnen de kortste keren hadden we onze eerste klant.”

LCL zet de toon door in te zetten op een ecologisch alternatief voor grasmaaiers dat bovendien de biodiversiteit bevordert. “Andere ondernemingen hebben vaak nog koudwatervrees. We hebben nog heel wat missioneringswerk voor de boeg.”

Amélie Jacques — Mede-oprichtster Sheep Solution

Amélie en Céline brengen niet alleen duurzaamheid naar hun klanten, ze onderzoeken ook voortdurend hoe ze zelf hun ecologische voetafdruk minimaal kunnen houden. “We maken deel uit van Ecopreneurs, een netwerk van ondernemers die zo duurzaam mogelijk willen werken. Een no-brainer is dat we onze verplaatsingen zoveel mogelijk beperken door onze routes efficiënt uit te stippelen en zoveel mogelijk de fiets te nemen, maar we leren ook hoe we de schapen zo min mogelijk moeten bijvoederen, hoe we met kleine opslagruimtes op het terrein niet heen en weer moeten zeulen met materiaal, enzovoort. En natuurlijk kopen we onze eigen producten zoveel mogelijk lokaal.”

In een ideale wereld zouden de schapen voldoende te eten hebben op hun thuisweide, maar we leven in een wereld die volop verandert. De afgelopen twee jaar moesten Amélie en Céline hun dieren bijvoederen. “Het was hyperdroog, waardoor gras noch kruid groeide. De opwarming van de aarde voelen we wel degelijk en eerlijk, dat jaagt ons wat schrik aan.”

Koudwatervrees

Een groeiend aantal bedrijven draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. “Maar ze zijn nog bijzonder terughoudend om de sprong naar Sheep Solution te wagen. Noem het gerust koudwatervrees. Natuurlijk zijn er heel wat ondernemingen die niet zomaar een lap weide hebben die ze niet benutten. Hebben ze die wel, dan verkiezen ze nog vaak grasmaaiers in te zetten om het gazon te millimeteren zoals de green op een golfterrein. Goed voor hun professioneel imago, denken ze, want ze vrezen ook geurhinder of irritant geblaat. We hebben nog missioneringswerk voor de boeg.”

Momenteel begrazen de honderd schapen van Amélie en Céline grasvelden en weides van een tiental ondernemingen en instellingen: LCL uiteraard, maar ook een ziekenhuis, een woonzorgcentrum, de gemeente Gembloux, een recyclagebedrijf… “Mooi om te zien, is dat zowel bij het ziekenhuis als het woonzorgcentrum de schapen ervoor zorgen dat de mensen graag en vaker naar buiten komen. Zo dragen zo niet alleen bij tot de biodiversiteit, maar ook tot de gezondheid en het welbevinden van senioren en patiënten. Ik weet trouwens dat sommigen de schapen op slinkse wijze elke dag wat te knabbelen toestoppen, ook al weten ze dat ze dat niet mogen. (lacht)”

“De opwarming van de aarde voelen we wel degelijk en eerlijk, dat jaagt ons wat schrik aan.”

Amélie Jacques — Mede-oprichtster Sheep Solution